“Çocuklar İçin Sanat Tarihi” serisi; zengin kültür varlığımızı, çocuklarımızın ufkuna taşımayı amaçlayan nadir bir çalışma.
Bu seri, Türkiye’deki birçok sanatseverin yıllardır hayal ettiği bir rüyayı gerçekleştirmek istiyor: Çocuklarımıza içinde yaşadıkları toplumun kültürel kodlarını, sanatsal birikimini ve tarihî zenginliğini duyumsatmak. Özgüveni yüksek bir kuşak yetiştirmenin bundan daha verimli bir yolu var mı?
Serinin ilk kitabı: “Pazırık Halısı Ne Anlatıyor?”
Meraklı İkizler Ayşe ve Ahmet, 2500 yıllık bir sorunun peşine düşüp sanat tarihimizin en eski kalıntısını günümüze taşıyorlar. Sürükleyici bir hikâyeyle başlayan kitap, çocuk okurlarını uçan bir halıyla yolculuğa çıkarıyor. Tarihin derinliklerinde, gizemli Türk halısının izlerini sürerken kendimizi motiflerin, desenlerin, renklerin dünyasında buluyoruz.
Serinin ikinci kitabı: “Mercan Kırmızısına Ne Oldu?”
Çini sanatımızla ilgilenen biri, bu soruyu okuyunca biraz gülümsemiş ve biraz da hüzünlenmiştir. Gülümsemesi hayranlıktan ama ya hüznü?
Meraklı İkizler Ayşe ve Ahmet’e bu seride babaanneleri de eşlik ediyor. Tarihî serüven, Kütahya’dan gelen bir armağanla başlıyor.
Toprak; ateşten öğrendiği bilgeliği, güzellikle bezeyince ortaya çıkan renk ve motif bahçesine “çini” denir. Bu bahçenin kendini keşfetme sürecindeki bir çocuğa ne kadar değerli bir esin kaynağı olacağını siz düşünün.
Tümüyle anlatarak sürprizleri bozmak istemeyiz ama bu seri; “bilgi”, “birikim” ve “beceri” üçgenini bilimsel ve eğlenceli etkinliklerle tamamlıyor. Bu seri; sizi kitabın karşısında sessizce oturan bir okur olarak konumlandırmıyor çünkü kitabı sadece okumuyorsunuz; boyuyor, çiziyor ve biriktiriyorsunuz.
Meraklı İkizlerin serüvenlerinin “Hat”, “Tezhip”, “Minyatür” gibi alanlarla devam edeceğini hatırlatalım.